Η Μεταμόρφωση του Χριστού
Η Μεταμόρφωσή Μου στο όρος Θαβώρ διαβάζεται από πολλούς σαν κάτι ευχάριστο, γίνεται όμως από ελάχιστους κατανοητή, ενώ τρομακτικά πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι κρύβεται πίσω απ’ αυτήν!
Αλλά η αιτία αυτής της έλλειψης κατανόησης έγκειται όπως πάντα μόνο στον κόσμο και την κατακερματισμένη Θεωρία περί τριαδικότητας. Γιατί όποιος δεν πιστεύει ολοκληρωτικά στον μοναδικό Υιό που είναι απόλύτα “Ενα με τον Πατέρα, ο οποίος είναι μέσα Του όπως κι Εκείνος είναι μέσα στον Πατέρα, όπως το πνεύμα είναι μέσα στον άνθρωπο κι ο άνθρωπος μέσα στο πνεύμα πού τον διαπερνά ολόκληρο και ουσιαστικά είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, αυτός μοιάζει με θολό νερό, που καμιά ακτίνα φωτός δεν μπορεί να το διαπεράσει και να φωτίσει τα βάθη του.
Όμως η Μεταμόρφωση κρύβει μέσα της ένα πολύ μυστικό φως ή ένα πολύ καλά συγκαλυμμένο πνευματικό νόημα, γι’ αυτό και είναι λίγοι οι γνώστες της Γραφής τόσο αυτής, όσο και όλων των παλιότερων εποχών που την καταλαβαίνουν σωστά.
Για να μη μοιάζετε, όμως, με τα Θολά νερά του κόσμου που μόνο η επιφάνειά τους μπορεί να φωτιστεί, η οποία γυαλίζει σαν χρυσωμένος τάφος, ενώ δεν κρύβει μέσα της παρά τη νύχτα και το θάνατο, Θα σας δώσω στα γρήγορα ένα μικρό φως για τη Μεταμόρφωση στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω, πού Θα σας βοηθήσει να δείτε καθαρά τι κρύβεται πίσω απ’ αυτήν.
Ακούστε λοιπόν:
Το όρος Θαβώρ παριστά την υψηλότερη και συνάμα τη βαθύτερη γνώση του Θεού εν πνεύματι και εν αληθεία. Στο όρος αυτό της ύψιστης γνώσης οδηγώ μονάχα Εγώ μόνο τους αγαπημένούς Μου! Τέτοιοι ήταν, καθ’ ολοκληρίαν, ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης αλλά αυτοί οι τρεις είναι επίσης ένα πρότυπο του πώς Θα έπρεπε να είναι ο κάθε άνθρωπος μέσα στην αληθινή Θεία τάξη.
Ο Πέτρος είναι ο εξωτερικός άνθρωπος, πού όμως κατευθύνει όλη του την ύπαρξη προς το εσωτερικό μέσα από διάφορες δοκιμασίες.
Ο Ιάκωβος παριστά την ψυχή του ανθρώπου, η οποία είναι καθαρή και συμμορφώνεται στα πάντα με τις επιταγές του Κυρίού, πρέπει όμως παρ’ όλ’ αυτά να περάσει μαζί με τον εξωτερικό άνθρωπο πολλές δοκιμασίες, για να κατακτήσει απόλυτα τον εξωτερικό άνθρωπο και να γίνει, ενωμένη μαζί του μέσα στο πνεύμα, αθάνατη.
Ο Ιωάννης τέλος παριστά το πνεύμα του ανθρώπου, που είναι απόλυτα”Ενα με Μένα, δηλαδή την αγάπη Μου. Για το μαθητή αυτόν είχα πει Εγώ ο ίδιος στον Πέτρο, που είχε θυμώσει λίγο επειδή εκεί, νος Με ακολουθούσε όπως ο ίδιος: Τι σε νοιάζει αν πω: Ας ζήσει; Πράγμα που σημαίνει: Μόνο το πνεύμα ζει, κι όποιος δ, αφήνει το πνεύμα του να τον ακολουθήσει, να τον κυριεύσει και να τον διαποτίσει δεν Θα έχει ζωή.
Γιατί το πνεύμα είναι το μόνο για το οποίο λέω ότι Θα ζει αιώνια! Από όλ’ αυτά προκύπτει όμως ότι, όπως οδήγησα αυτούς τους τρεις πάνω στο όρος, μπορώ αντίστοιχα να οδηγήσω στο όρος της αληθινής, ζωντανής γνώσης κάθε άνθρωπο που σέβεται ως τριαδικό ον την προδιαγεγραμμένη τάξη Μου.
Εκεί, αυτός θα αναφωνήσει επίσης με όλη του την ύπαρξη: Κύριε, εδώ είναι καλά να μένει κανείς! Δώσε μου εδώ μια αιώνια κατοικία, που ν’ αποτελείται από τις τρεις καλύβες της αγάπης, της σοφίας και της ισχύος που πηγάζει από τις δυο πρώτες! Όμως αυτή η γνώση δεν είναι ακόμη αρκετή, όσο οι τρεις καλύβες και Εγώ, ο Μωυσής και ο Ηλίας δεν έχουν απόλυτα ενωθεί μέσα στον άνθρωπο ή όσο η αγάπη, η σοφία και η ισχύς δεν έχουν προσληφθεί σε μία κι όχι σε τρεις καλύβες.
Μα γι’ αυτό ακούγεται αμέσως από ένα σύννεφο, που είναι το σύμβολο της ανώτατης ουράνιας γνώσης: «Αυτός μόνο είναι ο αγαπημένος Μου Υιός, μόνο Αυτόν πρέπει να ακούτε», πράγμα που σημαίνει:Αυτός μόνο είναι ο ενωμένος Θεός.
Δεν πρέπει να κατοικείτε σε τρεις, παρά μόνο σ’ Αυτόν, αν θέλετε να έχετε αιώνια ζωή! Μόνο μετά απ’ αυτό ή μετά από αυτή την εντονότατη επέμβαση της Θείας δύναμης αφυπνίζονται αυτοί οι τρεις και δεν βλέπουν πια μέσα στη μεγάλη διαύγεια ούτε το Μωυσή ούτε τον Ηλία, ούτε ακούν πια καμία άλλη φωνή από Μένα και το Λόγο Μου! Αυτό όμως τους απαγορεύει να πουν ο,τιδήποτε στον κόσμο για τη γνώση αυτήν, πριν τελειώσουν όλα, πράγμα που σημαίνει με το στενότερό του νόημα:
μέχρι ν’ αναστηθώ στην καρδιά του κάθε ανθρώπου με όλη την εξουσία και τη δύναμη της αγάπης, μετά από πολλές δοκιμασίες της ψυχής του.
Και με το ευρύτερό του νόημα: Ο άνθρωπος δεν μπορεί να οδηγηθεί στο όρος της βαθύτερης και ανώτερης γνώσης του Θεού και της αιώνιας ζωής, πριν σταυρωθεί και Θανατωθεί ο κόσμος μέσα στον άνθρωπο κι αναστηθεί μέσα του το πνεύμα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί απ’ αυτόν ένα νέο πλάσμα μέσα στην τάξη που δείχνουν ο Πέτρος, ο Ιάκωβος κι ο Ιωάννης.
Αυτή είναι η ιερή σημασία της Μεταμόρφωσής μου στο όρος Θαβώρ, που μέχρι τώρα πάντα Θεωρείτο μυστηριώδης. Υπάρχει, βέβαια, και μία πολύ ευρύτερη σημασία, όπου υποδηλώνονται με τον Μωυσή, τον Ηλία και κυρίως με Μένα και με τη φωνή από τα σύννεφα, όπως και με τους τρεις μαθητές, κύριες περίοδοι καθοδήγησης και αγωγής της ανθρωπότητας.
Μόνο που η γνώση δεν χαρίζει σε κανέναν την αιώνια ζωή, ακόμη δε λιγότερο οι συνδεδεμένες μ’ αυτήν άπειρες έννοιες του χρόνου, του χώρου, της αιωνιότητας, της απεραντοσύνης, του φωτός, του πνεύματος και της ύπαρξης.
Να ζητάτε λοιπόν πρώτα απ’ όλα Εμένα, το βασίλειό Μου και τη δικαιοσύνη Μου, η οποία είναι η αγάπη, και τότε Θα σας δοθούν όλα τ’ άλλα επιπρόσθετα από μόνα τους. Μα αν επιζητείτε μόνο τη σοφία και τη δύναμή της, Θα πάθετε ό,τι έπαθε εκείνος που έθαψε το τάλαντό του, ύστερα δε του αφαιρέθηκε κι αυτό που είχε και πήρε μερτικό του το σκοτάδι. Γι’ αυτό, προσέξτε τα αυτά πολύ καλά, αν Θέλετε να συμμετέχετε στη Μεταμόρφωση αμήν.